De Gelderlander 1/4/2023

Klik op foto artikel om het te kunnen lezen!

Beluister interview  over ‘Alles voor Eva’

Op zaterdag 25 maart was ik te gast bij het radioprogramma Cultuurcafe van L1. Jolien Linssen interviewde mij over de nieuwe verhalenbundel ‘Alles voor Eva’, mijn jeugd in Zuid-Limburg en de jaren ’60. Het vraaggesprek werd in het Limburgs én het Nederlands gevoerd. Ook mijn debuut ‘De Wraakengel’ en ‘Gezichten van Valkenburg’ kwamen ter sprake.

 

 

 

Verhalenbundel Alles voor Eva  verschenen op 10 maart 2023

Door de drukte rond het fotoboek ‘Gezichten van Valkenburg’ heeft de verschijning van de verhalenbundel ‘Alles voor Eva’ een tijd op zich laten wachten. Maar nu is het dan eindelijk zover. Op 10 maart 2023 verschijnt het boek. Het is dan verkrijgbaar in geselecteerde boekhandel, bij Bol.com en op andere verkooppunten. De prijs is 19.95 euro. Meer informatie op de pagina ‘Nieuw proza’  (zie menu) en persreacties op vorige roman op pagina ‘De Schlagerfilosoof’.

Beluister ook het interview dat Frenk van der Linden met mij had in januari in radioprogramma Kunststof over min vorige boek. Ga naar deze link (of onderaan deze pagina via de podcast):

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/kunststof/c663053e-6214-4dac-97f7-1d0218290ead/2022-01-05-kunststof-hans-hoenjet

Fotoboek Gezichten van Valkenburg gunstig ontvangen

Dit  fotoboek over het toerisme én het alledaagse leven in Valkenburg tussen 1949 en 1989 is een fraai tijdsdocument geworden. Mooi vormgeven, ontroerend, nostalgisch, brutaal en sprankelend. Met werk van gerenommeerde fotografen als Cas Oorthuys, Ad Windig, Peter Martens, Frits Widdershoven en vele anderen.

Helaas is de laatste boek- en tijdschriftenwinkel na de overstroming definitief ter ziele zodat Valkenburg nu geen enkele boekhandel meer telt. Gelukkig is het boek Valkenburg wel te koop bij de bibliotheek, VISIT Zuid-Limburg, HEMA,  schoenenzaak Wechseler en in de museumshop van Museum Valkenburg. Vanzelfsprekend is het fotoboek daarnaast verkrijgbaar via de website van uitgeverij Lecturis (Lecturis.nl)  Bol.com en de  (online) boekhandel.

Het fotoboek dat in december verscheen, werd gunstig ontvangen. Dat bleek wel uit de media-aandacht voor dit initiatief van dagblad De Limburger, omroep L1,  TV Valkenburg, NRC Handelsblad en Kunststof Radio (NPO 2).

Op 6 januari in NRC Handelsblad verscheen er een artikel van Paul van der Steen in de krant. Hier de link naar het artikel dat in de NRC over het fotoboek verscheen:

Ook was ik te gast bij Kunststof Radio op NPO 2 een uur lang te gast op 5 januari.
Voor de volledigheid hier de link naar het interview met Frénk van der Linden in Kunststof (5 januari) compleet met camerabeelden:
 
 
Of naar de podcast:
 

 

Museum Valkenburg organiseerde tussen 5 maart en 22 mei een tentoonstelling rond dit fotoboek. De provincie Limburg vindt ‘Gezichten van Valkenburg’ een waardevolle bijdrage aan de streekcultuur en steunde daarom ook de uitgave van dit fotoboek. Ook het Prins Bernhard Fonds heeft het boek gesubsidieerd.

Via de homepage kunt u het boek  bestellen . Maar ook via Lecturis.nl , Bol.com en de reguliere boekhandel.

VAN MASSATOERISME NAAR WELLNESS

Het verrassende fotoboek ‘Gezichten van Valkenburg’ geeft een kaleidoscopisch beeld van Valkenburg tussen 1949 en 1989. Waarom juist deze periode? Omdat vanaf 1949 het optimisme van de Wederopbouw pas goed gestalte kreeg door de opkomst van het naoorlogse (massa)toerisme dat zijn hoogtepunt bereikte  in de jaren ’60 en ’70 en zijn neergang beleefde in de jaren ’80. Met de opening in 1989  van het kuurcentrum Thermae 2000 werd een nieuwe mijlpaal bereikt en vond het toeristenstadje zichzelf opnieuw uit.  Valkenburg sloeg een andere weg in en koos voor kwaliteitstoerisme met de nadruk op wellness, cultuur en natuurbeleving. De Kerstmarkt die niet veel later werd geïntroduceerd zorgde voor een verdere heropleving  van. het toerisme met een tweede hoogseizoen in de maanden november en december. Maar wie wil weten hoe massaal het toerisme in de tweede helft van de twintigste eeuw in dit iconische toeristenstadje was moet ‘Gezichten van Valkenburg’ zeker bekijken en lezen!

Door op onderstaande fototentoonstelling klikken,  krijg je een impressie van het fotoboek ….

BALLADE VAN VALKENBURG

 Deze promotiefilm voor Valkenburg werd in de jaren ’50 voor de VVV geproduceerd.