Nieuw proza: verhalenbundel ‘Alles voor Eva’ verschijnt 10 maart 2023

                

Artikel Limburger 10/3/2023.                              Omslag Alles voor Eva

Via deze link kun je het begin van het artikel in de krant zien: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230309_97086778

Tragikomische verhalen van een ontgoochelde rebel

Nostalgie, vertedering en weemoed voeren vaak de boventoon als er wordt teruggeblikt op de jaren ’60. Zeker als het gaat over rebelse jongeren uit de provincie die in dat decennium werden aangeraakt door de nakende ‘wereldrevoluutsie’.

Weltschmerz

In Alles voor Eva wordt een heel andere toon aangeslagen. In deze tragikomische verhalen figureert een Limburgse jongen die al vroeg ontdekt dat de wereld niet zo rechtvaardig is als hij dacht. En dan worstelt hij ook nog eens met een vader die ernaar hunkert een kunstenaar te zijn en een moeder die wordt gekweld door heimwee en Weltschmerz.

Ondergang

Vol vuur demonstreert hij met feministes tegen een huishoudbeurs, interviewt hij Harry Mulisch voor het schoolblad en reist hij naar Amsterdam om twee verloederde weglopers voor de ondergang te behoeden. Op zijn laatste schooldag verzoent hij zich ten slotte met zijn tirannieke rector en neemt hij ontnuchterd afscheid van zijn jeugd.

Onbarmhartige terugblik

Alles voor Eva lijkt op het eerste gezicht een luchthartige verhalenbundel. Maar het is vooral een onbarmhartige terugblik op een verzonken decennium waarin de balans wordt opgemaakt van verloren dromen en idealen. Kortom, dit is het boek van een ontgoochelde rebel die nog een keer omziet in verwondering naar de sixties.

 

Alles voor Eva – Hans Hoenjet

Uitgeverij Fugato

Prijs: 20 euro

ISBN 9789464810110

Hans Hoenjet was recensent en journalist kunst & cultuur voor o.a. De Volkskrant, NRC Handelsblad en HP/DeTijd. Eerder verschenen van hem De Wraakengel (1989), De Schlagerfilosoof (2016) en Gezichten van Valkenburg (2021). De auteur is beschikbaar voor interviews. U kunt contact opnemen via hans.hoenjet@upcmail.nl of  op mob. 06-20122271. 

 Recensie-exemplaren (evt. pdf) op aanvraag.

Vanaf 10 maart 2023 te koop bij Boekenbestellen.nl, Bol.com en geselecteerde boekhandels. Ook te bestellen via mailadres: allesvooreva@gmail.com

Luister ook naar een interview met mij door Frenk van der Linden in Kunststof radio (januari 2022) via de podcast op de webpagina van ‘Fotoboek Valkenburg’ over mijn vorige boek  ‘Gezichten van Valkenburg’.