De geheimen van een dorpse denker

De Schlagerfilosoof  is een tragikomische roman over de hypnotiserende aantrekkingskracht en filosofie van schlagers, dirndls en het onvervalste Heimat-gevoel van de Hunsrück

‘Elk verlangen naar de verte is heilloos’ – Alfred uit Laubach.

De schlagerfilosoof

Waaruit bestaat toch de onweerstaanbare charme van larmoyante schlagers als ‘Junge komm bald wieder’? En hoe komt het eigenlijk dat de fijnbesnaarde journalist van een intellectueel weekblad bijna moet huilen als hij het lied ‘Zwei kleine Italiener’ van Conny Froboess hoort? In Hans Hoenjets tragikomische roman De schlagerfilosoof ontdekken we niet alleen de filosofie van de schlager, maar ervaren we ook de hypnotiserende aantrekkingskracht van het verhevene en het aardse, het apollinische en het dionysische. Het boek is bovendien een onvervalste ode aan het Heimat-gevoel van de Hunsrück en het beroemde filmepos Heimat van Edgar Reitz.

De hoofdpersoon uit De schlagerfilosoof is de hectiek van het grootsteedse leven meer dan zat en vlucht tijdens zijn sabbatical naar de arcadische streek waar de serie Heimat is opgenomen. Hij is van plan zich volledig onder te dompelen in het ware dorpsleven en eindelijk het boek te voltooien waar hij al zo lang mee worstelt. Diep in zijn hart wil hij aards en ongecompliceerd zijn, maar zijn pogingen om net zo volks als de drankzuchtige schlagerzanger Alfred uit Laubach te worden, botsen steevast met zijn hooggestemde ambities. Wanneer hij ook nog eens verliefd wordt op een wulpse dirndl is de verwarring compleet. In deze bij vlagen hilarische roman is niets wat het lijkt en vormen dromen, verlangens en eenzaamheid zo’n giftige cocktail dat de held het spoor bijster raakt. Dit is een roman die niet alleen na de Boekenweek van 2016 – die geheel in het teken van Duitsland stond – maar ook in de Maand van de Filosofie (Thema: over de grens) als geroepen komt en die niet alleen onthult waarom we meer op onze oosterburen lijken dan we ooit dachten, maar ook welke onverwachte wijsheden er in schlagers verborgen zitten.


Een uitgebreid verhaal over De Schlagerfilosoof verscheen in De Gelderlander, edities Arnhem en omgeving, op dinsdag 1 maart. Hieronder het volledige artikel. 

Artikel_Gelderlander

Op zaterdag 2 april verscheen in het cultuurkatern van de Limburger onderstaand interview (klik op figuur voor artikel):

Hans Hoenjet in de De Limburger 03-04-2016

 

Proeflezen

De schlagerfilosoof

De schlagerfilosoof verscheen op 12 maart en is verkrijgbaar bij bol.com. Het is eveneens te koop bij  een aantal geselecteerde boekhandels. Recensie-exemplaren op aanvraag.

Via de volgende link kunt u de eerste twee hoofdstukken
downloaden:

De-schlagerfilosoof-H1-en-H2.pdf (362 downloads)